Zašto je korisno ustati iz kreveta kada ne možete da zaspite?


Na slici iznad je dijagram preuzet iz knjige „Cognitive Behavioral Treatment of Insomnia: A Session-by-Session Guide“ koji pokazuje da ćete budnim ležanjem u krevetu u vreme kada želite da spavate, možda samo u prvo vreme imati neke koristi, ali zapravo na duže staze, mnogo više štete (krivulja series 2). Dok ćete se disciplinom ustajanja iz kreveta kada ne možete da zaspite „patiti“ u prvo vreme, ali na duže staze ćete regulisati sebi san i imati mnogo više koristi (krivulja series 1).

Tipična greška koju svi pravimo kada ne možemo da zaspimo je da se valjamo, gledamo na sat, gledamo telefon, TV, računamo koliko još vremena imamo da se naspavamo, prisiljavamo sebe da zaspimo, nerviramo se... sve to u krevetu. Ta greška ne mora da nam zakomplikuje život, ali može... U daljem tekstu sledi objašnjenje.

Ako ne možete da spavate, vi ste ili već uznemireni, zabrinuti, tužni, besni, ili će vas sama činjenica da ne možete da spavate učiniti takvima. Ako se to ponavlja, već postojećim strepnjama dodajete i još jednu: Nisam spavao X dana, šta ako se ne spavam ni noćas? Vi onda radnje i rituale koji prethode spavanju i pre svega mesto u kome trebate biti opušteni - krevet i spavaću sobu, vezujete za sve ove negativne emocije  i stičete nešto što se zove „uslovljeni arauzal“. I čak i ako vam se životne okolnosti koje su dovele do negativnih emocija i nespavanja ubrzo promene i nemate mnogo realnih razloga za brigu, problem sa spavanjem može da ostane. Npr. ako vam se dešava da zadremate na kauču ili fotelji, a onda ne možete u spavaćoj sobi, ili da zaspite na letovanju i u gostima, a ne možete kod kuće, velika je verovatnoća da je ovo osnovni problem s vašom insomnijom. Vaši krevet i spavaća soba su se pretvorili u mesto za brigu, nervozu, ležanje, gledanje TV-a... a ne spavanje. Krevet, soba i sve radnje koje prate odlazak na spavanje će vas iznova činiti napetim umesto opuštenim i pospanim.

Da, ali ako ležim u krevetu odmoriću se bar „fizički“ ako ništa drugo! – Zvuči poznato?

Da li je zaista tako? Istraživanja pokazuju da je taj fizički deo odmora manje značajan od ostalih funkcija koje san ima u organizmu. Kada učesnike eksperimenta koji su bili anestezirani i ne pomerajući se proveli noć u stanju sličnom komi ali ne u pravom snu, posmatrate naredne noći, njihov san će po svim parametrima izgledati kao san osoba kojima je prethodne noći bilo uskraćeno spavanje. I već posle par dana budnog ležanja u krevetu cele noći, vi ćete biti jako iscrpljeni i uverićete se da ovi rezultati imaju itekako smisla.

Ovo je samo jedan aspekt u lečenju nesanice. Ako imate učestalih problema sa spavanjem, pre svega se trebate javiti lekaru ili otići kod psihologa ili terapeuta na savetovanje i terapiju. Kognitivno-bihejvioralna terpaija je vodeća u svetu u lečenju ovog problema jer koriguje i navike, uslove i ponašanje, kao i brige i strepnje koje uzrokuju i održavaju nesanicu.


Autor: Stanojević Stevan, 15.08.2018, 23:57:54

Kontakt